Detta dokument beskriver förändringar i SIV som gjorts under 2024. Det är en guide till SIV administratörer för att göra egna anpassningar för olika användare.
I november 2023 samlades kommunerna som använder SIV tillsamman med SKFAB för att informera och diskutera om SIV. Grovt sammanfattat så kom mötet fram till följande önskemål:
Åtgärder som gör att fler skador registreras. Det finns ett mörkertal om hur många som verkligen registreras.
Bredare användning av SIV. Möjlighet att kombinera flera datakällor. Använda SIV som i brottförebyggande arbete.
Fler möjligheter att sammanställa informationen i tabeller, grafer och kartbilder. Denna punkt är beroende på att punkt 1 och två 2 är uppfyllda så att det finns ett bra underlag.
...
Under året har vi diskuterat med SKFAB och flera kommuner hur SIV kan breddas och ge mer funktionalitet för t.ex. brottförebyggande arbete. Flera kommuner har gett oss mycket god respons.
Nuvarande status är att vi har ett förlag och är klara att utvecklas. Vi behöver finansiering för att starta arbetet. Detta koOm alla SIV kommunerna är med så innebär det c: 20% högre årskostnad mot nuvarande SIV.
Övergripande så innebär breddningen:
Anpassningsbara formulär och enkäter som kan konfigureras specifikt för varje enskilt bolag eller kommun. Formulär som är åtkomliga från webbsidor, mobiler etc. Resultatet av inmatningen kan vidarebefordras till annat system t.ex. SIV eller behandlas som ett enkätsvar t.ex. Excel
Integration av andra informationsmängder i SIV applikationer. Det kan vara t.ex. demografi, brott, socialt eller andra önskemål. Genom att sammanställa informationen från flera datakällor så bidrar det med ett bättre underlag för att skapa rapporter t.ex. brottsförebyggande arbete