/
Konfigurationsflöde

Konfigurationsflöde

Här presenteras en generellt flöde av konfiguration av iKartan, från test-miljö till drift.

Förberedelser

Följande applikationer måste vara installerade för att kunna följa denna guide:

Versionshantering

Versionshantering av konfiguration innebär att alla ändringar och dess historik registreras och är återskapningsbart. Förändringar checkas in med beskrivning och gör det enklare för administratören att följa konfigurationens historik och enklare föra över ändringar mellan miljöer, från test till drift.

GIT

GIT är ett populärt verktyg för versionshantering och används brett inom många branscher. Verktyget är kraftfullt och flertalet avancerade funktioner. I denna guide kommer vi dock begränsa oss till ett fåtal kommandon, varav de flesta kan köras direkt från ett textredigerarprogram.

Se full dokumentation här

Förbereda GIT

Innan GIT kan användas på en dator användarhänvisning läggas till, med för- och efternamn samt e-postadress. Den informationen skickas med när ändringar checkas in i GIT.

Öppna en terminal (cmd). Ändra namn och e-postadress och kör dessa kommandon

# För- och Efternamn git config --global user.name "FIRST_NAME LAST_NAME" # E-postadress git config --global user.email "MY_NAME@example.com"

--global innebär att detta gäller för samtliga GIT-projekt

Konfiguration - från test till drift

Princip

I de flesta fall följer konfigurationsförändringarna en enkelt flöde och illustreras av bilden nedan

1. Ändringar görs i test-miljön.

Filer som är redo att gå vidare till drift-miljön checkas in. Med filerna skrivs en kommentar som beskriver vad förändringen innebär. Incheckningen görs i två steg, dels en Commit som stämplar ändringen (datum, kommentar och användare) och Push som skickar ändringarna till den gemensamma resursen.

2. Skickas till delad resurs

Till den gemensamma resursen (Repository) skickas ändringarna. Både Test- och driftmiljö är kopplade mot den och har tekniskt sett samma möjligheter att både skicka och ta emot ändringar. Men i det här flödet vill vi att Test-miljön är den som i huvudsak skickar in ändringar och Driftmiljön enbart tar emot.

3. Publicera ändringar till drift

När ändringen skickats in till den gemensamma resursen finns den tillgänglig att hämtar i driftmiljön. I driftmiljön, i den katalog som är versionshanterad, körs enbart ett kommando från terminal

C:\Weave\platform\workspace\config> git pull

Kommandot hämtar alla ändringar och applicerar det i katalogen och sub-kataloger. Filer kan ändras, läggas till eller tas bort och ingen manuell filöverföring krävs.

 

Hantera konfiguration i Visual Studio Code

Visual Studio Code (VS Code) är en populär textredigerare med mycket bred funktionalitet. Förutom stöd för de flertalet format finns inbyggd versionshantering med stöd för GIT.

Checka in ändringar från Test-miljö

När ändringar av konfigurationen är klar och redo för driftsättning, öppna “Source Control“-tabben som finns på vänster sida i VS Code. Filer som har ändrats, lagts till eller tagits bort listat här. Det går även att markera individuell filer och se vad som är förändrat.

 

Välj sedan de filer som ska checkas in (Stage). För musen över filen och klicka på (+), alternativt markera flera filer, högerklicka och välj “Stage changes“.

Filerna flyttas från kategori “Changes” till “Staged changes” och de är enbart de filerna som kommer att skickas vidare till den gemensamma resursen.

Skriv ett meddelande som förklarar ändringarna. Den kan vara en eller flera rader.

Slutligen görs en “Commit“ och “Push” för att posta in ändringen. Görs enbart en “Commit” skickas inte ändringarna till den gemensamma resursen. För att skicka ändringar öppnas menyn uppe till höger (…) och därifrån väljs “Push“.

Publicera ändringar till Drift

När ändringarna finns i den gemensamma resursen återstår enbart ett kommando från driftmiljön.

I den katalog som är versionshanterad, körs detta kommando från terminal:

C:\Weave\platform\workspace\config> git pull

Ändringen publiceras och är nu driftsatt

Related content

SSL-certifikat för säker kommunikation
SSL-certifikat för säker kommunikation
Read with this
Hantera skogsbruksplaner
Hantera skogsbruksplaner
More like this
Förberedelser innan projektet (bilaga 6.1)
Förberedelser innan projektet (bilaga 6.1)
More like this