Markägaravtal är en process som börjar med ett förlag till ny ledningssträckning och sluter i ett avtal mllan ledningsägare och ägare till fastigheten där ledningen gör intrång.
Med iKartan får handläggaren stöd för att underlätta processen med att ta fram markägaravtal.
Processen delas in i tre delar
Ta fram grafiska objekt för ledningsschakt och övriga utrymmen som behövs för att anlägga en ny ledningssträckning.
En beräkningsrutin för att överlagra ledningsträckningen med underliggande fastigheter.
Rutiner för att skiva ut avtal för de markägare som drabbas av ett intrång.
Innehållsförteckning
Ta fram grafiska objekt för ledningsschakt
Välja område och förbereda kartlager
Börja med att tända lagret med planerad schakt och navigera till det område som är aktuellt för att uprätta avtal. Förbered de lager som skall vara tända. Bilden visar lagerförteckningen med bara tända lager. Primärkartan kan tonas ner genom att högerklicka och välja genomskinlighet. Planerad schakt är underlaget för att skapa schakt för att i sin tur skapa intrång per fastighet. Markavtal delområden ska vara valt aktivt lager under hela processen.
Zooma sen in till området som skall bearbetas. Kartan bör då se ut som bilden här.
Använda skissverkyget för att sätta skapa schaktytor
Dokumentation för skissverktyget i Gävle är “Göra en skiss” samt för de nya funktioner som vi gjort för detta projekt “Utökade skissfunktioner” . Det finns även en detaljerad dokumentation “Weave andvändar-dokumentation för skissverktyget”.
Sätta ut punktobjekt såsom nätstation, kabelskåp, kabelbrunn m.fl.
I kartan ovan finns ett kabelskåp som ska vara med som schakt yta. Ytan är förutbetsämd till 4 z 2 meter. Med verktyget Ortogonal rektangel kan en rektangulär yta skapas från en grundlinje bestående av en baspunkt och riktning. I fallet med bilden nedan så klickas mitten på symbolen för kabelskåpet och där nästa klick är till höger i skåpets riktning. Ett kors visar startpunkt och riktning.
Punkten kan flyttas genom att klicka igen
Om Esc trycks efter första punkten så bibehålls riktningen
Fälten x, y, och riktning kan ändras. De kan även ändras med piltangenterna upp och ner. Noggrannheten bestäms av antal visade decimaler i fältet
Skapa buffert runt planerad schakt.
Det finns fler sätt att ta in linjerna för planerad schakt till Skissverktyget
Hämta in linjerna
Digitalisera (mät) in linjerna
Hämta in linjerna
Skriv in några bokstäver i Jordkabel och välj sedan Jordkabel som aktivt dataslag
Med default verktyget Panorera/selektera (handen) aktivt så klickas den linje som ska väljas. Om det är fler än ett objekt som ska väljas går det bra genom att hålla ner CTRL medan linjen väljs. Bilden visar att en av två har valts.
När alla linjer valt kan de importeras till skissverktygen med “Hämta” funktionen
Digitalisera (mät) in linjerna
Ta fram skissverkyget och klicka på snappinställningar. Välja dataslag “Jordkabel” (där planerad schakt ingår). Sätt snapptoleransen på lämpligt avstånd, kanske 6 meter. Det går att ändra under arbetes gång.
Välj från skissverktyget, först att klicka i “snappning på”, sen ställa in färg och typ för linje och därefter knappen att skapa en linje.
Välj sen “Linje” och mät in linjen. Avsluta med dubbel-klick.
Skapa en buffert
Verktyget “Asymmetrisk buffer” gör om en linje till en yta med avstånd till vänster och höger som parameter. Linjen ska vara markerad för att kunna klicka på “Generera”
För att justera ytan till andra så används verktyget “Modifiera” (den svarta pilen). Punkter på polygonen kan tas bort genom att hovra över en brytpunkt och klicka “delete” tangenten. Sedan ansluts polygonen till kabelskåpet (i detta fall).
Generera data för markägaravtal från ytorna i skissverktyget
Generator för markägaravtal
Med funktionen Markavtal, Generator så överlagras schaktytor med fastigheter och reultatet lagras i en databas.
Först så hämtas de schaktyorna in från skissverktyget. Alla eller en i taget kan hämtas in.
Sedan märks de hämtade ytorna med en typ. Rader markeras och knappen “Redigera” klickas. Typen väljs från en lista.
Körningen (överlagringen) ges ett namn så resultatet lättar kan identifieras.
Genom att klicka på “Nästa” så exekveras körningen
Resultathanteraren
De körningar som är klara visas i Resultathanteraren. Här kan ett eller flera körningar tas bort och det går att filtrera på enbart egna körningar.
Det är bra att ta bort inaktuella körningar så att lista hålls aktuell.
Nu är beräkningen klar och resultet kan användas som ett dataslag i Ikartan
“Markavtal delområden” skall vara aktivt dataslag som representerar alla delytor från beräkningen.
Det andra “Markytor planerat område” visar hela schaktet och som kan användas t.ex. för att rita en karta som visar hela utbredningen av ledningsschaktet.
Arbeta med “Markavtal delområden”
Genom att söka i kartan så kan ytorna selekteras och resultatet visas som karta och data. På bilden nedan kan kommunala fastigheter urskiljas från de privata genom arealens storlek.
Det finns flera alternativa listor att välja på. Används t.ex. markägare är det ännu lättar at skilja ut de fastigheter som är föremål för att skriva avtal med. De kommunala fastigheterna kan tas bort från listan.
Skriva ut rapporter
Med utskriftsknappen visas ett antal valbara rapporter. De flesta av dessa är helt kopplade till dataslag “Markavtal delområden” och fastigheter som är selekterade.
När användaren väljer en rapport kommer det upp ett formulär med flera värden att fylla i, en del med redan ifyllda värden som kan ändras. Dessa världen blir en del av rapporten. Rapporter som är kopplade till fastigheter hämtar automatiskt värden från databasen med delområden. När rapporten genereras så är det antalet urvalda fastigheter som bestämmer hur stor apporten blir.