Det finns behov av att kunna rita en polygon som ligger kvar och automatiskt uppdaterar urvalet för aktivt dataslag. Ett exempel på detta är för att söka statistik från Statistiska Centralbyrån över ett visst område. Statistiken representeras av punkter med 250 meters mellanrum och visar inte distinkt områdesbegränsning för det aktuella området. Därför är det bra att polygonen finns kvar och kan justeras. Varje gång polygonen förändras eller flyttas så uppdateras urvalet.
Polygonen ligger kvar och fungerar för valfritt dataslag. Om polygonen är markerad (Bild 1) när ett dataslag ändras görs en ny kartsökning i det dataslag som nu blir aktivt. Det förenklar när urval ska göras för ett visst område över flera datatyper, t.ex. adresser, fastigheter, vägar m.m. Sökområdet ritas även ut vid rapportutskrift.
Knapp för urval via polygon klickas
Nu finns en ny snabbknapp för att skapa nya objekt. Under knappen "Ny" i verktygsraden på kartan finns en lista över alla objekttyper som kan skapas. Listan finns även tillgänglig genom att högerklicka på kartan.
Handledningen går igenom hur man söker efter statistikområden och skapar en statistikrapport med iKartan. Statistiken kommer från Statistiska Centralbyrån.
Läs mer här: Använda statistik från Statistiska Central Byrån (SCB)
Denna handledning går igenom registreringsprocessen för ny skada i Skador i Verksamheten (SIV). SIV är en applikation för iKartan som används för registrering och rapportering av skador. Eftersom skador rapporteras med hjälp av kartan öppnas nya analysmöjligheter som inte kan uppnås av traditionell kategorisering. Bland annat kan skadans positionering automatiskt kopplas mot adresser, skadeplatser och områden.
Läs mer här: Handledning (SIV)
IKartan ger nu möjlighet att snabbt få tillgång till information om skogsbruksplanen. Skogsbruksplaner laddas in i iKartan och blir tillgängliga för beslutsstöd och analys. Markägaren eller förvaltaren kan läsa in och hantera många planer samtidigt och hålla reda på historik om gamla planer.
Genom att enkelt söka på kartan eller med planens data så ger planen stöd för att prioritera nästa åtgärd. Planen ger underlag för för att planera åtgärder på skogsfastigheten med tidplan och prioritet. När en åtgärd är slutförd så ändras status i skogsbruksplanen för att enklare vad som är kvar att göra och se aktuella och framskrivna uppgifter om volymer.
Aktuella och fältmässiga rapporter kan snabbt skivas ut för ett antal teman.