Hur gör man (SIV)

Det här dokumentet beskriver vanliga arbetsmoment i SIV (Skador i verksamheten)

Anslagstavlan

Direkt efter inloggning så visas en anslagstavla. Anslagstavlan ger kort summering av aktuell status i SIV och bidrar som en meny för att välja olika appar.

Appar

Under rubriken appar visas de appar som användaren har tillgång till. Vanligtvis webbapplikationen för stor skärm “iKartan Skrivbordsklient” eller för små mobila enheter “iKartan mobilklient”.

Skador i Verksamheten

Beroende på roll så visas olika information under denna rubriken Klickar användaren ett anslag så öppnas skrivbordsklienten och öppnar de skador som visas på anslaget.

  • Endast mina skador

    • Här visas hur många skador som den inloggade användaren har registrerat och som är fortfarande inte är stängda.

  • Enbart mottagna skador

    • Mottagna skador är en status på en skada som inte är färdigregistrerad. Vanligen är det skador som kommer in med automatik från något annat system.

  • Öppna skador

    • Här visas antalet för samtliga öppna skador (Mottagna + Registrerade skador)

  • Senast ändrade skador

    • En tabell som visar de senaste ändrade skadorna

Hitta rätt plats

Med muspekaren

Panorera kartan genom att hålla nere vänsterknappen. Skala om kartan med scrollhjulet.

Snabbsök

Skriv in en eller flera fraser i det namn som söks. Välja från listan med alternativa val.

Registrera skador

Se till att dataslag Skador är markerad. Klicka sedan på ikonen för ny skada (rektangel med +-tecken i), som finns både ovanför och under kartpanelen

nyskada.PNG

Ett redigeringsformulär öppnas. Om det är första gången en användare gör en skadeanmälan så är det bra att justera läge och storlek på formuläret. SIV kommer ihåg det till nästa gång. När SIV är i redigeringsläge så är vissa delar av applikationen låsta. När redigeringen avbryts eller en skada lagrats så försvinner formuläret och allt är åter upplåst.

Musmarkören har nu en liten prick framför sig. Klicka i kartan på den plats där skadan har skett. Då visas en röd ring för skadans position.

Fyll i formuläret. De fält som är rödmarkerade måste fyllas i. Vissa av fälten persistenta, d.v.s att användarens tidigare ifyllda värden kommer upp som förslag. När alla nödvändiga fält är ifyllda visas “Spara” knappen. Vid tryck på Spara-knappen försvinner formuläret och skadan är registrerad.

Välj ut skador till ett urval

Se till att Skador är aktivt dataslag. De valda skadorna visas i kartpanelen och markeras med avvikande färg

Klicka i kartan

Om bara en skada ska väljas så räcker det med att klicka på skadan. Klicka i skadans närområde.

Dra över kartan

Med knappen “Spatial markering” så kommer en undermeny med olika val att välja i kartan. Vertikalt så visas tre geometrier att välja mellan: “Rektangel”, “Cirkel” och “Polygon”. Horisontellt visas fyra funktioner från vänster: “Nytt urval”, “Lägg till urval”, “Ta bort från urval”, och “Välj från urval”.

För nytt urval klicka t.ex. på rektangeln till vänster och dra sedan över det området på kartan där de aktuella skadorna ska väljas.

Söka på attribut

Genom frågeformulär kan specifika skador med en viss kombination av attribut väljas ut.

Använd knappen med “kikaren” för att hämta upp formuläret. Formulärets innehåll ändras beroende på vilket dataslag som är aktivt. För Skador finns det två formulär-typer som kan väljas högst upp i formuläret.

De fält som lämnas tomma ingår inte i sökningen. Fyll i de fält som som sökningen avser. Klicka på en av de alternativa sökfunktionerna: “Sök”=Nytt urval, “Lägg till”=Lägg till urvalet, “Ta bort“=Ta bort från urvalet, och “Förfina” = “Välj från urval”.

Redigera skador

Sök upp den eller de skador som skall redigeras.

Redigera en enskild skada

Markera en rad (en skada) i datalistan och klicka på redigera-knappen (gul-markerad i bilden). Då kommer redigeringsformuläret upp med skadans uppgifter ifyllda.

Redigera grafiken

Håll mus-markören ovanför skadan så att en bild med fyra pilar visas. Vänster-klicka och flytta läget till önskad plats.

Punkten kan också tas bort med “Ta bort” knappen längst ner i formuläret. Då måste en ny punkt sättas innan formuläret stängs.

Redigera attribut

Ändra de attribut som behöver ändras och klicka sen på spara.

Redigera en flera skador (ändra status)

Ibland kan det vara bekvämt att kunna stänga fler skador på en gång. Om därför flera skador markeras i datalistan så kommer redigeringsformuläret att se ut så här.