Så gör man
Det här dokumentet beskriver vanliga praktiska moment.
Navigera i kartan
Panorera och zooma
När applikationen startas så är panorera funktionen aktiv. Med den kan kartan flyttas och skalas om med skrollhjulet på musen.
Kommer
När vänsterknappen hålls nere så flyttas kartan och när scrollhjulet ändras så skalas kartan om. Om det inte finns en mus tillgänglig så kan motsvarande göras med tangentbordet. Piltangenterna respektive ‘home','end','PgUp' och ‘PgDown’ flyttar kartan. Plus ‘+' och minus '-’ tangenterna skalar kartan. En tredje variant är att använda navigeringsknapparna uppe till vänster i kartbilden.
Zooma till start
Klicka på ikonen med förstoringsglaset. Då visas fyra zoom ikoner. Välj huset för att zooma till start.
Snabbsök
Med snabbsök kan adresser, fastigheter och platser snabbt sökas genom att skriva in en eller flera fraser.
Söker vi på “ba” visas en lista med olika alternativa platser.
Om vi söker “ba fa” så visas fyra möjliga adresser.
Zooma till en koordinat
Med knappen “Zooma till koordinat” zoomas kartan in för en given punkt med dess inslagna koordinater för valbart koordinatsystem.
Söka och visa information
Identifiera “all information under en punkt”
Ibland kan det vara till nytta att veta information för ett visst läge, t.ex. vilka restriktioner , planbestämmelser, ledningar etc. Zooma in till en plats, högerklicka och välj “Identifiera”. Funktionen söker nu upp all information under platsen (radie 4 pixlar) och visar dem i vallista.
Önskas detaljerad information om något lager klickas denna och information visas i datapanelen (panelen under kartan). T.ex. “Pågående förättningar. Observera att det är enbart de lager som användaren har behörighet till som visas.
Söka information för ett specifikt dataslag
I lagerförteckningen finns vissa lager som har en siffra på högersidan om lagret. Siffran betecknar att lagret är kopplat till data och hur många poster som är valda (sökta). När lagret klickas så att det blir grå-markerat indikeras att detta nu är det aktiva dataslaget. När du klickar i kryss kryssrutan så tänds kartan för lagret.
Söka information genom kartan (spatial sökning)
När ett dataslag är valt så kan muspekaren användas för att klicka (när den vanliga panorerafunktionen är aktiv) , så söks objekt för detta dataslag (fyra pixlar) runt pekaren. Önskas sökning över ett större område så används funktionen “Spatial markering”. Användaren kan välja mellan tre typer av geometrier: Rektangel, cirkel och polygon. För varje av dessa så finns fyra olika sätt: 1) Rensa och gör en nytt urval, 2) Lägg till befintligt urval, 3) Ta bort från befintligt urval och 4) Väljs från befintligt urval.
Urvalet visas i kartan markerat med en avvikande färg och i datapanelen visas attributen för dessa (i detta fall dataslaget Fastighet).
Söka information genom attribut
För vissa dataslag finns det sökformulär kopplat till dataslaget. När InternGIS startas så är dataslaget “Fastighet” aktivt. Fastighet är integrerat mot många andra system och datakällor. Klickas ikonen med “Kikaren”
så visas ett sökformulär. Högst upp i formuläret finn en lista med olika datakällor att söka ifrån.
När användaren väljer en datakälla så öppnas ett formulär för detta. Formuläret består ofta av listval för att underlätta sökning. Bara de fält som användaren fyller i används vid sökningen. På samma sätt som för spatial sökning finns fyra olika sätt att göra sökningen: 1) Sök, Rensa och gör en nytt urval, 2) Lägg till befintligt urval, 3) Ta bort från befintligt urval och 4) Förfina, väljs från befintligt urval.
Scenario att söka fastigheter med kopplingar till många datakällor
Sök alla fastigheter med enskilt avlopp (2845 träffar)
Förfina med alla de som har värmepump (684 träffar)
Förfina med de som har haft radonmätning (222 träffar)
Förfina med de som har miljöfarlig verksamhet (3 träffar)
Förfina med de som bedriver livsmedel typ högrisk (2 träffar)
Alla användare har inte tillgång till alla dessa datakällor men det visar principen att söka sig fram och finna samband genom olika dataregister.
Visa och rapportera information
Listorna som visas i datapanelen kan exporteras till Excel. För vissa dataslag t.ex. Fastighet finns det flera listor som kan väljas genom en listvy upp till höger i datapanelen.
Listan kan ibland bestå av länkade värden (blå understruken text) som länkar vidare direkt till annat system eller dokument.
För vissa dataslag så finns det också färdiga rapporter för att ta ut information på presentabelt sätt. Klickas utskrifts-ikonen så kommer en lista med olika rapporter upp.
Väljer vi Fastighetsinformation kommer ett utskriftsformulär likt detta upp.
Geografisk analys
Spatiala egenskaper och attribut kan samverka i olika steg för att komma fram till ett resultat. Här visar vi ett exempel som kan vara en aptitretare för att själv utforska geografisk analys.
Ta fram laddstoplar inom 200 meter från slottstorget 7
Sök Slottstorget 7 från snabbsök.
Använd funktionen “Välj spatialt” för att söka laddstolparna
Resultatet visas som en begränsningspolygon där alla laddstolpar väljs ut. Detta är nu aktivt dataslag och 7 objekt har hittats.
Göra en skiss
Skissverktyget hjälper dig att göra en ritning som du kan spara eller använda vidare för att redigera geografiska objekt. Som exempel ska vi göra en -4.5 meters buffer runt några kvarter. (Minustecknet visar att bufferten skall vara utanför)
Välj ut ett antal fastigheter
Ta fram skissverktyget genom att klicka på ikonen för en penna. Börja med att ställa in genomskinlighet på 50% för ytor och linjer (knapparna “Fyllnadsinställningar” och “Linjeinställningar”).
Använd funktionen “Hämta” (markerad på bilden) för att hämta in geometrier från fastigheten
Använd bufferverktyget (markerad på bilden ovan) , sätt distansen på -4.5 meter och kryssa för
“Differance”.
Resultatet blir två nya polygoner per fastighet som är skilda med buffert-zonen.
Om vi alternativt först hämtar in fastigheterna till skissverktyget och sen buffrar så får vi en buffert runt varje objekt.
Skissen kan nu sparas för att återanvändas senare. Den kan också exporteras till en Shape-fil för att användas i andra system
Sätta ut ett mått på skissen
Det finns inte någon direkt måttsättning i skissverktyget men det finns ett trix att mäta och ta med måttet som text i skissen.
Låt skissverktyget vara framme på skärmen
Välj verktyget mäta linje eller polygon
Mät den sträcka (eller yta) som önskas (dubbelklicka för att avsluta)
Till vänster om krysset (gulmarkerad i bilden) för “Mät polyline” finns en osynlig knapp för att spara mätningen till en figur i skissverktyget.
Klicka sen på markeringsknappen “pilen” på skissverktyget och klicka på den mätta linjen. Då markeras figuren och texten (längden) visas såväl i verktyget som på kartan.
Önskas texten ska vara fri från sitt objekt kan ett eget textobjekt skapas med skissverktyget.
Texten kan då flyttas, skalas och vridas till valfritt läge.
Arbeta med bokmärken
Bokmärken är till för att bekvämt spara inställningar:
Ditt nuvarande inzoomningsläge
De kartlager som som är tända
Den aktuella skissen
Aktivt dataslag
Nuvarande urval av aktivt dataslag
Exempel med att skapa ett bokmärke och e-posta en länk till en annan medarbetere
Vi använder skissen som gjordes i förra avsnitt, zoomar in till området. Tänder upp el-nät, fastighetsgränser samt ortofoto med 50% genomskinlighet. Låter “Fastigheter” vara aktivt dataslag och selekterar de aktuella fastigheterna.
Sedan klickar vi på bokmärkesknappen och väljer “Lägg till bokmärke”
Bokmärket ges ett namn och de inställningar som önskas sparade, kryssas i (för detta exempel alla).
När vi klicka på bokmärkesknappen så visas det sparade bokmärket.
Dela ut bokmärken
Det går utmärkt att dela ut ett bokmärke till kollegor (om de har behörighet till InternGIS). Klicka på “Share bookmark” och klicka i kryssrutorna. Namn behövs om det ska e-postas direkt.
En länk visas som kan kopieras och skickas till kollegorna